volgende project vorige project

Audiotracks

Goluboj vagon, 4:01
Radio 1/Casa Luna-9 nov'11
De Avonden/vpro-16 jan'12-Turks
De Avonden/vpro-17 jan'12-Grieks
De Avonden/vpro-18 jan'12-Russisch
De Avonden/vpro-19 jan'12-Nederlands
©Edwin Deen

Walla Kristalla


Kinderliedjes zijn van overal ter wereld. Er bestaat geen taal of er wordt in gezongen. Ouders zingen voor hun kinderen en kinderen zingen met elkaar. Het zijn vaak heel oude liedjes die voortdurend worden doorgegeven en die nooit verdwijnen. Ze zijn vrolijk, dromerig of troostend, maar ook niet zelden geheimzinnnig of griezelig.

Vandaag de dag wonen mensen uit verschillende landen en culturen naast elkaar, in dezelfde straat, in dezelfde stad. Kinderen uit alle hoeken van de wereld zitten samen in de klas. Eetgewoontes worden gretig uitgewisseld, ook literatuur gaat over en weer, een enkel gebruiksvoorwerp, maar wat weten we van elkaars kinderliedjes? Hoe zingt een Marokkaanse moeder haar kindje in slaap? Welke liedjes worden er in Surinaamse families gezongen en hoe klinken ze in het Turks of in het Pools?

Met die vraag heb ik twee jaar lang op de fiets Amsterdam afgestruind op zoek naar kinderliedjes. Op de markt, in ontmoetingscentra of bij families thuis vroeg ik mensen om voor me te zingen. Veel kinderen bleken de traditionele kinderliedjes niet meer te kennen. Hun ouders of grootouders echter nog wel. Wat zij zich herinnerden, nam ik op. Zo heb ik meer dan driehonderd liedjes verzameld uit meer dan dertig landen. Er zitten echt pareltjes tussen!

CD

Walla Kristalla, liedjes van overal

Voor het album Walla Kristalla heb ik vijftien liedjes geselecteerd die ik op muziek heb gezet. De liedjes worden gezongen door mensen die ik heb ontmoet op mijn zoektocht in de stad naar kinderliedjes. Een aantal zing ik zelf. Je hoort muzikanten als Oene van Geel, Michiel van Dijk, Brice Soniano, Afra Mussawisade, Sanne van Delft, Nout IngenHousz, Jurgen de Bruyn en Spinvis.

Bij de cd zit een boekje met daarin de teksten, vertalingen en muzieknoten van de liedjes. Hoe de woorden klinken in de verschillende talen, in het Chinees of Arabisch bij voorbeeld, staat er ook bij, zodat iedereen kan meezingen. De illustraties zijn van Sjeng Schupp.

De cd is geproduceerd in samenwerking met Spinvis en uitgebracht bij Excelsior Recordings.


Bestel CD

Als je me je adres mailt (hallo@saartjevancamp.info) en 15€ + 3,25€ verzendkosten (dus 18,25€) overmaakt op rekeningnummer NL57INGB0002699183 t.n.v. S. Van Camp, Amsterdam, dan stuur ik je een exemplaar!
Naar België bedragen de verzendkosten 6,75€ (samen dus 21,75€). Deze gegevens heb je dan ook nodig: IBAN= NL57INGB0002699183 en BIC= INGBNL2A.

"De kracht van deze verzameling is naast het muzikale zeker ook het verhalende aspect. Een Russische moeder die een liedje zingt in de hoop dat het via Saartje bij haar kinderen terecht zal komen. Kinderliedjes brengen leed en vreugde in harmonie. Dood, leven, prinsen, kikkers, lieve honden of enge koeien. Ze staan allemaal in dezelfde deuropening. Het kleurt het leven van een kind en de herinnering van de volwassene. Voor beiden is deze compilatie bedoeld. Een ode aan de verbeelding. Gezongen waarachtigheid." Ferry Roseboom


Voorstelling

Muzikale familievoorstelling voor iedereen

Met een aantal topmuzikanten en met René Groothof als regisseur heb ik de liedjes ook bijeengebracht in een wervelende, muzikale voorstelling.

Walla Kristalla is te zien in theaters en op festivals, in grote en kleine bezetting en voor grote en kleine kinderen. Behalve de familievoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar is er ook een speciale versie voor dreumessen en peuters van 1 tot 4 jaar.

In de voorstelling Walla Kristalla speel ik het nieuwsgierige, tegendraadse meisje Saartje.

'Waarom wil je niet gewoon naar de McDonald's, net als alle kinderen?', zucht Saartjes vader. Ze luistert niet. Weet- en eetgraag als ze is, stapt ze overal naar binnen: bij de Turk op de hoek met z'n gekke gebakjes, bij de Surinamer met z'n broodjes pom en bij de toko waar het een beetje stinkt. Op een dag hoort ze vrolijke muziek achter de keukendeur van het exotische tentje Sribi Swietie. Ze glipt naar binnen en verdwaalt in een spannende, wonderlijke wereld. Zal ze de weg naar huis nog terugvinden?

Samen met mijn band vertel ik de avonturen van Saartje. We spelen en zingen kinderliedjes van oma’s en opa’s, mama’s, papa’s en kinderen van overal. In grappige en ontroerende video- en animatiefilmpjes zingen mannen, vrouwen en kinderen kinderliedjes en komt Saartjes wondere wereld tot leven.


Spel en muziek

Saartje Van Camp: zang, cello, zaag, ukelele, ei
Oene van Geel: altviool, zang
Michiel van Dijk: klarinet, saxofoon, piccolo, melodica, rasp, zang
Brice Soniano: contrabas, zang
Nout IngenHousz: drums, zang

Regie: René Groothof
Video en animaties: Erik Weeda en Sjeng Schupp
Licht: Joost van Aarle
Geluid: Niels Jonker/Juliaan Slembrouck

Foto's: Edwin Deen

Tourneeplanning en informatie

theater: Kik Productions
Postbus 13120
3507 LC Utrecht
tel: (+31) 030-231 34 16
fax: (+31) 030-236 74 16
info@kikproductions.nl
www.kikproductions.nl

festivals en andere podia: hallo@saartjevancamp.info

Walla Kristalla werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten en het SNS Reaal Fonds.

© 2011 Saartje Van Camp,  Ontwerp Atelier Hugo Herrera Tobon